Biznis
Trending

Cijene sirove nafte rastu u petak nakon napada na mete Huti

Cijene sirove nafte porasle su u petak za više od 2,5 posto nakon što su Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo pokrenule zajedničke napade na ciljeve Huti u Jemenu.

Do sada je ove godine nafta Brent, globalna naftna referentna vrijednost, porasla za 3,1%.

Globalnoj ekonomiji serviran je niz bolnih podsjetnika na važnost poremećaja u Crvenom moru, kroz koje teče 12% globalne trgovine, uključujući 30% globalnog kontejnerskog prometa.

Napadi Huta prisiljavaju brodove da krenu daleko dužom rutom oko Afrike i mogu uzrokovati porast troškova osiguranja. Kompanije bi mogle prenijeti povećane troškove premještanja svoje robe na potrošače, ponovo podižući cijene u vrijeme kada se vlade širom svijeta bore da ukrote inflaciju nakon pandemije.

“Postoji zabrinutost da bi sadašnji haos mogao potrajati mnogo mjeseci, što će predstavljati ogromnu glavobolju za kompanije širom svijeta”, rekla je u petak Susannah Streeter, šefica odjela za novac i tržišta u investicijskoj platformi Hargreaves Lansdown.

„S obzirom da se brodovi koji idu iz Azije u Evropu preusmjeravaju oko južne Afrike, potrebno je u prosjeku dodatnih 10 dana, a troškovi po brodu rastu za milion dolara, zbog kašnjenja i većih računa za gorivo ,” ona je rekla.

„Rizik je da se lanci snabdevanja zaoštravaju širom sveta, povećavajući rizik od uskih grla što bi ponovo moglo da podstakne inflaciju.“

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button